Verhuizen wordt door veel mensen als een stressvolle gebeurtenis ervaren. Gelukkig zijn er genoeg vakkundige verhuisbedrijven die u zorgeloos naar uw nieuwe woning kunnen verhuizen. Maar zelfs dan komt er nog veel op u af. Om dat laatste beetje stress weg te nemen, hebben wij de volgende checklist geschreven met tips. Deze tips zorgen ervoor dat u ook in de voorbereiding van de verhuizing, precies weet wat u kunt doen voor een soepel verloop.

Voor de verhuizing

Vraag een offerte aan

Wij adviseren om minimaal 3 offertes aan te vragen en daar een keuze uit te maken. Kijk naast de prijs ook naar het gevoel wat u bij een bedrijf heeft.

Plan de verhuizing in

Nadat u akkoord bent gegaan met een offerte, kunt u in overleg met het verhuisbedrijf de verhuizing gaan inplannen. Bekijk welke dag voor u ideaal is. Vrijdag is vaak een populaire dag, omdat mensen dan het weekend hebben om uit te pakken. Maar u heeft waarschijnlijk ook recht op 1 of 2 verhuisdagen vanuit uw werk, dus wellicht is juist eerder in de week een betere optie voor u.

Spreek af wanneer u de verhuismaterialen kunt ontvangen

Overleg met het verhuisbedrijf wanneer u de dozen en inpakmaterialen kunt ontvangen. Het is wel fijn om dit in ieder geval 2 of 3 weken voor de verhuizing al in bezit te hebben, zodat u rustig kunt gaan inpakken.

Geef adreswijzigingen door

Geef tijdig adreswijzigingen door aan familie en vrienden en aan alle bedrijven waar u nog wel eens post van ontvangt of bij staat ingeschreven. Denk aan; huisarts, tandarts, ziekenhuis, sportschool, bank en vergeet ook niet uw adres bij de gemeente te wijzigen wanneer u in de nieuwe woning intrekt.

Check uw verzekeringen

Een verhuisbedrijf is in principe verzekerd voor schade en ongevallen tijdens de verhuizing, maar het kan geen kwaad om dit toch goed na te vragen bij de persoon die de verhuizing heeft opgenomen. Check ook goed of uw eigen inboedelverzekering goed in orde is en geef gelijk door dat u gaat verhuizen en geef uw verhuisdatum en nieuwe adres door.

Opruimen en uitzoeken van uw inboedel

De mens verzamelt wat en een verhuizing is het perfecte moment om eens goed op te ruimen. Kijk even welke meubels u mee wilt nemen en van welke meubels of spulletjes u afscheid wilt nemen. Wellicht kunt u iemand nog ergens blij mee maken of zijn er zaken die u gewoon weg wilt doen of nog kunt verkopen. Het is in ieder geval mooi als u dit kunt doen voor het inpakken, want dan weet u zeker dat er straks echt alleen spullen worden verhuisd waar u nog wat aan heeft.

Bekijk eventueel de opties voor tijdelijke opslag

Indien u meubels of spullen heeft waar u nog geen afscheid van kunt nemen, maar waar eigenlijk geen plek voor is in de nieuwe woning, kunt u kijken naar tijdelijke opslag. Dit geldt ook voor wanneer u uit uw huidige woning moet verhuizen, maar de nieuwe woning nog niet af is. Ook dan is tijdelijke opslag een goede optie. Het verhuisbedrijf waar u mee samenwerkt kan hier ongetwijfeld een rol in spelen, maar u kunt natuurlijk altijd zelf ook kijken voor een tijdelijke opslag box waar u makkelijk zelf in en uit kunt lopen.

Inpakken en coderen van de verhuisdozen

Het verhuisbedrijf levert in ieder geval verhuisdozen, stickers en inpakpapier. Maak de dozen niet te zwaar. Doe bijvoorbeeld eerst een rij boeken in een doos en vul de doos dan met kleding of ander licht spul, zo blijft het gewicht gemiddeld. Gebruik voor breekbare spullen goed het inpakpapier. Gebruik eerst een aantal velletjes om een luchtige bodem te maken in de doos en pak daarna alle breekbare spullen luchtig in om schade tijdens de verhuizing te voorkomen. Schrijf op de stickers wat er in de doos zit, maar schrijf er ook een kamer of nummer op dat correspondeert met een kamer of nummer in de nieuwe woning.

Bewaar belangrijke papieren en medicijnen apart

Belangrijke papieren en medicijnen die u dagelijks nodig kunt hebben, pak deze apart in een doos in en houdt deze apart van de andere dozen. Voorkom dat ze tussen de andere dozen belanden en geef goed aan de verhuizers door dat die doos apart moet blijven, of vervoer de doos zelf.

Pak tv spulletjes apart in

Pak ook de tv spulletjes apart in en laat de doos eventueel open. Waarschijnlijk heeft u na de verhuizing niet direct zin om alles uit te pakken en het is dan wel fijn als in ieder geval de tv aangesloten is en u ’s avonds lekker een film kunt kijken op de bank.

Zorg alvast voor internet in de nieuwe woning

Indien mogelijk, probeer ervoor te zorgen dat u al internet heeft in de nieuwe woning voor de verhuizing. Wanneer de verhuizers uw inboedel in uw nieuwe woning hebben geplaatst, kunt u gelijk lekker met uw tv of laptop aan de slag voor wat welverdiende ontspanning.

Demonteren van meubels

U kunt met de verhuizers afspreken dat zij de meubels voor u de- en monteren, maar u kunt dit ook van te voren zelf doen. Voordeel hiervan is dat dit op de dag van de verhuizing tijd scheelt voor de verhuizers en het scheelt u meestal ook wel iets op de offerte prijs.

Nieuwe woning opmeten

Meet altijd even de ramen, deuren en muren in uw nieuwe woning op. Zo weet u gelijk of een bepaald meubelstuk wel of niet door een raam of deur naar binnen kan. Zo niet, dan kunnen de verhuizers indien mogelijk het meubelstuk van te voren al gedeeltelijk demonteren om het wel passend te maken. Het is ook voor uw kamer indeling altijd fijn om even te weten hoe alles past en uitkomt qua ruimte.

Nieuwe woning schoonmaken

Het is altijd fijn om de nieuwe woning even grondig schoon te maken voor de verhuizing. Schoonmaken is lekker makkelijk als het nog leeg is en dan worden de meubels gelijk op een schoon oppervlak neergezet. Vaak kom je er achteraf lastig bij als er bepaalde meubels staan, die je moeilijk verplaatst.

Coderen van de kamers in uw nieuwe woning

Plak altijd even een naam of nummer op een stuk papier of sticker op de deuren in uw nieuwe woning. Als dit correspondeert met de namen of nummers op de dozen, dan kunnen de verhuizers alle dozen en meubels gelijk in de juiste kamer zetten en hoeven ze u niet continu te vragen waar alles komt.

Koelkast en vriezer

Een verhuizing is een mooi moment om de vriezer even te laten ontdooien en deze net als de koelkast even goed schoon te maken. De verhuizers zetten de koelkast en vriezer lekker schoon in de nieuwe woning. Laat ze allebei even acclimatiseren voor u ze weer aanzet om vervolgens alle etenswaren weer in een schone koelkast en vriezer te plaatsen.

Witgoed afkoppelen

Het afkoppelen en aansluiten van de droger en wasmachine is voor de verhuizers een kleine moeite. Maar om tijd te besparen kunt u eventueel vast het witgoed afkoppelen en de stekkers en slangen aan de achterkant vast tapen.

Afhalen gordijnen en lampen

Indien u bepaalde lampen en / of gordijnen mee wilt nemen naar de nieuwe woning, kunt u deze er vast afhalen. Ook dit is voor een verhuizer een kleine moeite, maar het scheelt allemaal tijd als dit al gedaan is. Indien u dit zelf doet, spreek dan altijd even met de verhuizers af dat zij hiervoor speciale dozen en verpakkingsmaterialen leveren voorafgaand aan de verhuizing. Dan kunt u de gordijnen en / of lampen gelijk netjes verpakken.

Eventuele overname passende raamkleding

Vaak wordt raambekleding in een woning op maat gemaakt. Daarom kunnen mensen deze ook vaak niet meenemen. Indien de smaken overeen komen, is het soms een goed idee om te kijken of de nieuwe bewoners van uw woning de raambekleding willen overnemen van u. Hetzelfde kunt u doen met de raambekleding in de woning die u gaat betrekken. Dit scheelt vaak geld en zo hoeft u geen nieuwe raambekleding op maat te laten maken.

Maak foto’s van de meterstanden

Natuurlijk geeft u de meterstanden door aan uw energie leverancier, wanneer u gaat verhuizen. Maar maak ook altijd even een foto van de eindstand in uw oude woning en ook een foto van de meterstand wanneer u uw nieuwe woning ingaat. Zo heeft u altijd bewijs in de vorm van een foto met datum. Dit is handig indien er verwarring ontstaat bij de leverancier.

Reserveer genoeg parkeerplek voor de verhuiswagens

Probeer indien mogelijk parkeerplek voor de verhuiswagens voor de deur te regelen bij zowel uw oude als nieuwe woning. Dit kunt u doen door uw eigen auto voor de deur te parkeren of door bijvoorbeeld een stuk afzetlint op te hangen met een briefje ”vrijlaten voor verhuizing”. Het scheelt een hoop tijd voor de verhuizers als zij zo min mogelijk hoeven te lopen tot de ingang bij beide woningen. Des te eerder zit u lekker aan een kop thee in uw nieuwe woning.

Regel indien nodig een ontheffing

Is uw oude of nieuwe woning gevestigd aan een drukke doorgaande weg of aan een smalle straat zonder parkeerplekken? Dan zit er vaak niets anders op dan de verhuiswagen voor de deur te parkeren en daarmee de weg af te sluiten. Regel in dit geval samen met het verhuisbedrijf even een ontheffing. Dan is het bekend bij de gemeente en mag u de straat gedurende de verhuizing afsluiten.

Licht op tijd de buren in over de verhuizing

Licht op tijd even de buren in over uw aanstaande verhuizing. Dit is vooral handig als u in een appartementen complex woont of gaat wonen. De buren weten dan dat bijvoorbeeld de binnen lift erg druk kan zijn die dag. En het is gelijk een mooi moment om afscheid te nemen van uw huidige buren en kennis te maken met uw nieuwe buren.

Breng eventueel bescherming aan in uw pand

Vooral wanneer u woont of gaat wonen in een appartementen complex met gedeelde ruimtes, is het handig om wat bescherming aan te brengen aan het pand. Overleg altijd even met de persoon die uw verhuizing opneemt wat handig is. U kunt bijvoorbeeld de vloer en wanden van de binnen lift beschermen. Ook kunt u stucloper neerleggen op bepaalde plekken in het pand. Dit soort zaken zijn vaak ook te regelen met een huismeester samen. De verhuizers hebben zelf altijd een inlooprol mee die ze uitrollen van uw voordeur de woning in. Dit beschermt uw vloer tegen vieze voeten bij binnenkomst.

Eten en drinken voor de verhuisdag

Haal altijd van te voren genoeg boodschappen. Denk aan ontbijt en lunch, maar ook aan een makkelijke maaltijd die u ’s avonds in uw nieuwe woning kunt maken. Ook houden de verhuizers altijd van een kopje koffie met een koekje erbij. Door van te voren de boodschappen te halen, hoeft u tijdens de verhuizing niet nog naar de winkel en kunt u paraat staan voor eventuele vragen van de verhuizers.

Tijdens de verhuizing

Loop een rondje met de verhuisploeg

Wanneer de verhuizers er zijn, loop dan altijd even een rondje met de ploeg door de woning. Vertel per kamer even wat er niet mee gaat met de verhuizing en benoem ook gelijk eventuele bijzonderheden waar ze rekening mee dienen te houden.

Controleer goed of alles mee is

Wanneer de inboedel is ingeladen, loop dan nogmaals een ronde met de verhuisploeg om te checken of echt alles mee is. Misschien is er toch nog een kleine kamer of opbergruimte die ze vergeten zijn te openen. Door nogmaals kamer voor kamer alles na te lopen weet u zeker dat alles naar wens achtergelaten wordt.

Vergeet niet de ramen en deuren goed af te sluiten

Tijdens het lopen van de checkronde is het gelijk een mooi moment om per kamer de ramen en deuren te sluiten en de lichten uit te doen.

Laat alle meubels gelijk op de juiste plek zetten

Loop ook in uw nieuwe woning een ronde met de verhuisploeg. Vertel even per kamer waar de meubels komen te staan en waar zij de dozen voor die kamer kunnen plaatsen. Als alles gelijk op de juiste plek wordt gezet door de verhuisploeg, dan hoeft u zelf later niet nog met meubels te sjouwen. Loop wederom wanneer ze klaar zijn nog een ronde om te kijken of bepaalde meubels niet toch nog net iets anders moeten staan. Voor de verhuizers is het een kleine moeite om iets nog te verplaatsen als ze er toch zijn.

Probeer de kamers gelijk bewoonbaar te maken

De verhuizers zorgen er altijd voor dat zij alles zo neerzetten dat het gelijk bewoonbaar is na de verhuizing. Kijk in overleg met de verhuisploeg ook even wat u zelf kunt doen. Denk aan bijvoorbeeld alvast wat keukendozen uitpakken, de bedden opmaken of installeren van de televisie. U kunt tijdens de verhuizing in overleg al veel doen, zonder de verhuizers in de weg te lopen. Dit zorgt ervoor dat u ’s avonds minder hoeft te doen en lekker kunt ontspannen.

Na de verhuizing

Ophangen lampen en gordijnen

Indien u ervoor gekozen heeft om de gordijnen en lampen zelf op te hangen. Let altijd op dat u even het stroom eraf haalt in de kamer waar u de lamp ophangt. Voorkom zo dat u een schok krijgt. Ook raden we aan om altijd als allereerste de gordijnen in de slaapkamer op te hangen, dat slaapt wat lekkerder. Vervolgens de lampen, zodat u in de avond wel iets kunt zien in uw woning.

Uitpakken van de dozen

Na de verhuizing kunt u op uw gemak de dozen uitpakken. Leg de lege dozen plat en om en om op een rechte stapel op een plek waar u er geen last van heeft. Stop het inpakpapier en de noppenfolie na het uitpakken ook in een lege doos. Probeer alvast in te schatten wanneer u helemaal klaar bent met uitpakken. U kunt dan namelijk alvast een afspraak inplannen met de verhuizers wanneer zij de dozen op komen halen.

Aansluiten witgoed

De meeste mensen laten het witgoed aansluiten door de verhuizers, maar indien u dit zelf doet, let dan altijd goed op dat u de afvoerslang goed in de afvoer doet en draai ook altijd even de kraan helemaal open na het aansluiten van de watertoevoerslang. Zo ziet u gelijk of de slang er goed recht opgedraaid is. Vergeet ook niet om de transportbeugels te verwijderen, indien u deze gebruikt heeft en kijk even of het witgoed waterpas staat. Kijk als allerlaatste ook even wat de machine doet bij de eerste wasbeurt. Zo weet u zeker dat alles goed aangesloten is en er niets lekt.

Koelkast en vriezer laten acclimatiseren

Laat de koelkast en vriezer altijd 4 tot 24 uur acclimatiseren voor u deze aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof die na het transport eerst tot rust moet komen. Na deze periode wachten, kunt u ze aanzetten en in gebruik nemen. Vaak staat in een gebruiksaanwijzing ook vermeldt hoe lang u moet wachten bij uw specifieke model.

Afspraak maken voor ophalen verhuismaterialen

Wanneer u helemaal klaar bent met uitpakken, bel even met het verhuisbedrijf voor een afspraak om de verhuismaterialen op te laten halen. Zij geven vaak een dagdeel aan en bellen een half uur van te voren. Probeer altijd om alle materialen in 1 keer op te laten halen en leg het zo dicht mogelijk bij de deur. Zo hoeft een verhuizer niet met eventuele vieze schoenen door uw woning te lopen wanneer het regent en zo kost het u ook zo min mogelijk tijd van uw dag.

Controleer inboedel op eventuele schade

Controleer altijd direct na de verhuizing uw meubels op eventuele schades en bekijk ook goed de muren en vloeren in uw oude en nieuwe woning. Indien er onverhoopt schade is gemaakt door de verhuizers, meldt dit dan direct aan het bedrijf.

Borrelen!

Vergeet als allerlaatste niet om met familie en vrienden een lekkere borrel te doen om te vieren dat u een ontspannen verhuizing heeft gehad naar uw nieuwe woning. Veel woonplezier!

 

Privacy Preference Center